Opgøret med 8-16 er i fuld gang

Jobsøgere går efter fleksible arbejdstider.

Er det vanskeligt at finde nye kolleger på arbejdsmarkedet i din virksomhed, så kan det godt skyldes, at I har fastlåste arbejdstider.

I takt med at det på mange områder er blevet svært at rekruttere arbejdskraft, bliver bevidstheden om at gøre arbejdspladserne mere attraktive større.

Unge mennesker binder sig nødigt til en fast arbejdsuge og mange andre har allerede prøvet eller arbejder med fleksible arbejdsordninger. Under coronaen fik vi for alvor øjnene op for, hvordan arbejdet også kan organiseres.

Vi ser derfor både på det private arbejdsmarked og i mange kommuner, at der gøres meget for at gøre arbejdslivet mere attraktivt.

Medarbejderne får større mulighed for selv at tilrettelægge deres arbejdsdag. Enkelte steder har man allerede indført en 4-dages uge. På mange arbejdspladser kan man møde tidligt eller gå sent hjem, Det er fx en stor fordel for forældre med fuldtidsjob. De bliver i stand til at minimere det antal timer, som deres børn skal være på institution.

I fremtiden vil vi se en udvikling, hvor medarbejdernes behov for fleksibilitet afbalanceres med virksomhedernes produktionsbehov.

Hvilke fordele ser vi?

Den største fordel er formentlig den enkelte medarbejders følelse af personlig kontrol. Man får i højere grad mulighed for at planlægge sit lægebesøg eller at deltage i sit barns aktiviteter i børnehaven eller skolen. Man har også ofte mulighed for at tage sit arbejde med hjem og stadig have et fagligt perspektiv. Spørger man medarbejdere med fleksibilitet indbygget i hverdagen, er det ofte denne personlige planlægningsmulighed, som vægter højest når jobtilfredshed og trivsel er på banen. For nogle er et job med lavere løn, men med indbygget fleksibilitet, vigtigere.

Virksomheder, der afviser eller ignorerer at arbejde med deres medarbejdere for at styre behovene i en personlig tidsplan, oplever ofte, at de bedste talenter finder arbejde andre steder, fordi de har brug for dette element i deres liv. Derfor kan selv få muligheder for fleksibilitet et par gange om måneden, være af stor betydning. Når de fleksible muligheder findes, oplever arbejdsgiverne mindre personaleomsætning, en reduktion af antallet af sygedage og medarbejdere, som føler sig mere værdsat ved at give dem den tillid, at de selv kan organisere deres arbejdsindsats

Tænk grønt

Samfundet har brug for at vi reducerer vores CO2 udslip fra transport. Derfor er hjemmearbejdet alfa og omega i den sammenhæng. Vi er nødt til at reducerer trafikken, som giver et alt for højt udslip bla. pga. af de mange biler, som hver dag sidder fast i myldretiden. Det giver et på alle måder meget højt udslip og spild af en masse tid.

Reducér stress

Der er ingen tvivl om, at rigtig mange medarbejdere kan reducere deres stressniveau, hvor utallige gøremål skal nås på en arbejdsdag, hvis de selv kan styre deres arbejdstid. Undersøgelser bekræfter dette og viser samtidig, at mindre stressede medarbejdere er gladere medarbejdere og derved også mere produktive.

Ulemper

Der er naturligvis også en række ulemper ved de fleksible modeller. Der er medarbejdere, som trives bedst på den sociale arbejdsplads. For mange er mulighederne slet ikke til stede. Det gælder fx de fleste jobs i sundhedssektoren og i hotel- og restaurationsbranchen.

Selv om det er mere almindeligt i dag, at arbejde hjemme, er det stadig et alternativt koncept for mange, at se deres nabo eller familiemedlem arbejde hjemme flere dage om ugen. Fjernarbejdere oplever denne manglende forståelse, som at det får nogle til at tro, at de arbejder mindre eller slet ikke. Det er kun et spørgsmål om tid før det i samfundet bliver mere udbredt med de fleksible arbejdstider.

Endelig må man også acceptere, at der er ledelsesmæssige udfordringer. Nogle medarbejdere har ikke en arbejdsdisciplin, som leverer den nødvendige produktivitet. Andre er ikke gode til at koordinere arbejdet i teamwork og sikre god kontakt og information med kolleger og ledelse.

Konklusion

På mange arbejdspladser vil mulighederne for fleksibel arbejdstid opveje ulemperne. Der er derfor mange grunde til at udvikle modeller, som både medarbejdere og ledelse kan se fordele ved.

Der er ingen tvivl om, at opgøret med 9-16 modellen kommer til at ændre måden vi arbejder på. Udviklingen vil i høj grad ske i forbindelse med at en masse unge vil stille krav om det. Det vil gøre, at selv i brancher som er meget bundet til at der er kontakt fra person til person, kan ændres, så fleksibiliteten indarbejdes i muligheder for skiftende arbejdstider.