PFA: ”Det står så skidt til med sundheden og trivslen på danske arbejdspladser, at det har udviklet sig til et alvorligt problem for Danmark”. Sådan lyder advarslen fra landet største pensionsselskab, som i 2023 kommer til at betale for 150.000 behandlingsforløb for ansatte med en sundhedsforsikring. (Finans 22.10 2023) ”Det er et stort ord at kalde det en sundhedskrise, men det er det, vi oplever. Vi får stadig flere henvendelser fra kunder og sætter gang i stadig flere behandlingsforløb,« siger Camilla Holm/direktør i PFA.
Antallet af behandlingsforløb blandt PFA’s medlemmer steg med 8,4 pct. i 2021 og med 14,2 pct. sidste år. Baseret på udviklingen i de første seks måneder forventer PFA en stigning på 22,5 pct. i år. Dette er en voldsom stigning i forhold tidligere år.
I Danmark har vi hidtil værdsat vores sundhedssystem, som har været med til at sikre livskvalitet og sundhed for befolkningen. Men systemet er så alvorligt udfordret, at det truer vores velfærdssystem og vores arbejdsliv. Vi ser en voldsom mangel på sundhedspersonale, hvilket giver et kritisk niveau på mange områder. Vi kan også konstatere at psykiatrien viser et behov for en langsigtet plan og en massiv indsats.

Årsagerne er komplekse

En af de primære årsager til den stigende sundhedskrise er en meget stor vækst i de kroniske sygdomme, der er relateret til livsstil. Danskerne har problemer med fedme, type 2-diabets, hjerte- og karsygdomme og kræft. Dette kan tilskrives de ændringer, som vi ser i vores livsstil, kostvaner, manglende motion/stillesiddende arbejde. Vi har også udviklet et arbejdsliv, som er med til at påføre mange ansatte alvorlige stresssygdomme.

Snart 1/4 million på førtidspension

På et andet område, som også hænger sammen med sundhedskrisen, taler de dystre tal om en helt uholdbar situation i samfundet. Samlet set er der i Danmark i øjeblikket over 243.000 førtidspensionister mod knap 207.000 i 2018. Det er stik imod intentionen i den reform af førtidspensionen, der trådte i kraft i 2013. Der er fortsat en kraftig stigning i antallet af unge, som reelt bliver sat på passiv forsørgelse resten af livet. Dette har store menneskelige og økonomiske konsekvenser. Fra 2018 til 2022 steg de samlede kommunale udgifter til førtidspensionister fra 24 til næsten 30 milliarder kroner.

Kort sagt. Tallene taler et dystert sprog. Der er ingen her og nu løsninger. Der skal arbejdes langsigtet på holdbare løsninger både i forhold til danskernes sundhedstilstand og det er afgørende nødvendigt med ændringer ift. vores arbejdsliv.

Dette kommer vi ind på i den næste artikel på vores site, hvor vi bla. vil se på, hvordan PFA arbejder på at hjælpe sine medlemmer.
Læs vores artikel fra 17.10: Opgøret med 8-16 er i fuld gang