Coronakrisen har sat os tilbage til niveauet fra 1960’erne, når det gælder dårligt arbejdsmiljø – fordi de færreste private hjem er indrettet til kontorarbejde. Ondt i nakken eller i skulderne og ryggen, hovedpine og snurren i armene, ja det er ofte det mange døjer med, som konsekvens af uhensigtsmæssighederne ved at arbejde uden den rette indretning af arbejdspladsen i hjemmene.

Dommen er vigtig, da der er andre sager, som drejer sig om ulykker på arbejdspladsen. Det kan derfor ventes, at andre uheld også kan blive omfattet af Arbejdsmiljøloven. Det kan fx gælde deltagelse i motionsløb, hvis de er en del af et firmaarrangement. Det vil fremtidig domspraksis afgøre.

I en sag fra Retten i Aalborg blev det afgjort, at en ung mand, som var kommet til skade ved sumobrydning i et festligt lag på arbejdspladsen, blev tilkendt 100.000 kroner. i erstatning.

I Ankestyrelsen vil man på baggrund af flere byretsdomme muligvis fremover ændre praksis, selv om det altid vil bero på en konkret vurdering i hver enkel sag.

For ansatte er det vigtigt at få slået fast, at hvis arbejdsgiveren arrangerer et eller andet af hensyn til trivslen, så gælder Arbejdsmiljøloven. Det vil sige, at man er omfattet af de almindelige sikkerhedsregler. Men man er også sikret, hvis man skulle komme til skade.  Arbejdsgiveren er objektivt ansvarlig for andet end lige jobbet.

Læs mere: fagbladet3f.dk/artikel