I vores første artikel belyste vi, hvordan sundhedskrisen er blevet stor og alvorlig i Danmark og beskrev problemet med næsten ¼ mio. danskere på førtidspension. Det er voldsomme problemer, men der er løsninger. Der er ingen nemme løsninger, men behov for at de  langsigtede og gennemtænkte.

I de store pensionskasser er der fuldt fokus på problemerne, som handler om medlemmernes fysiske og mentale helbred og økonomiske situation. Alt for mange medlemmer mistrives.

I den største pensionskasse, PFA, når man op på at hjælpe 150.000 af sine medlemmer i år. »Vi er sat i verden for at sikre økonomisk tryghed for vores kunder, men også for at bidrage til deres sundhed og trivsel. Det sidste bliver stadig vigtigere,« siger PFA.

PFA har udviklet et værktøj,  som del af en ny sundhedsstrategi. PFA’s virksomhedskunder kan benytte værktøjet til at forebygge mistrivsel blandt deres ansatte. Der fokuseres på at fremme sund livsstil og forebyggelse som en nøglestrategi.

»Samfundet står i en sundhedskrise. Danskerne er udfordrede på det fysiske og mentale helbred. Vi kan se på vores kunder, at flere og flere er i mistrivsel,« siger Camilla Holm, koncerndirektør i PFA Pension.

Antallet af syge ansatte, der har brug for et behandlingsforløb, vokser stadig hurtigere, viser tal fra PFA.

Ikke nok med at et stigende antal danskere får sundhedsproblemer. De seneste år er væksten taget til i antallet af behandlingsforløb, som PFA har sat i gang. Det til trods for at der fokuseres stadig mere på forebyggende indsatser for at mindske mistrivslen.

Ny sundhedsstrategi

De stadig større problemer har fået PFA til at lancere en ny sundhedsstrategi. Tidligere kunne der bla. være fokus på ergonomi, men det har de fleste virksomheder godt styr på. Der har også været fokus på kost, rygning, alkohol og motion.

Nu handler det mere om at få værktøjer til at skabe fokus på, hvordan rollefordelingen er på arbejdspladsen, om der er nok medbestemmelse og fleksibilitet, om de forskellige generationers behov tilgodeses og ikke mindst, hvordan man kan støtte medarbejdere i svære livssituationer. Det er derfor den mentale sundhed, som der er fokus på.

Disse udfordringer skal ikke kun ses som en udfordring for HR-afdelingerne, men som en udfordring, som ledelsen spiller en nøglerolle i.

Ledere skal ifølge PFA trænes i, hvordan de svære samtaler afvikles. For som de siger i PFA: ”Hvis din datter er indlagt med en spiseforstyrrelse, eller din far er alvorligt syg af kræft, påvirker det selvfølgelig dit arbejde. Med tillidsfuld dialog kan lederen hjælpe med at give medarbejderen de redskaber og den fleksibilitet, der kan være brug for”.

PFA ønsker at ændre kulturen til mere at handle om forebyggelse og har allerede gode resultater, da fx antallet af langtidssyge er faldet.

Håbet er nu, at denne model kan overføres på landsplan, så den negative udvikling på sundhedsområdet kan vendes. Målet er at knække kurserne på landsplan.