Det har været standard i næsten alle ansættelsesaftaler at arbejdsgivere har forbudt deres funktionæransatte at bijobbe. Eller at bijob kun er tilladt efter forudgående tilladelse med arbejdsgiveren. Men det ændrer den nye lov om ansættelsesbeviser og visse ansættelsesvilkår.

Fra 1. juli 2023 må arbejdsgivere ikke længere i udgangspunktet hindre, at du tager et bijob ved siden af dit primære arbejde.

Som medarbejder skal du fortsat være loyal overfor din arbejdsgiver, og du kan derfor ikke have et bijob hos en konkurrerende virksomhed. Bijobbet må heller ikke medføre, at du ikke kan udføre dit normale arbejde, f.eks. i overensstemmelse med den vagtplan, der lægges. Arbejdsgiveren kan kun lægge hindringer i vejen eller helt forbyde at du bijobber, hvis det sker af hensyn til sundhed og sikkerhed, for at beskytte forretningshemmeligheder, eller for at undgå interessekonflikter. Det er arbejdsgiveren, som har bevisbyrden, hvis han på grund af et af disse forhold mener, at det er nødvendigt at forbyde dig at bijobbe.

Er du ansat inden den 1. juli 2023 skal du kun have udleveret et nyt ansættelsesbevis, hvis der sker ændringer i de oplysninger, som arbejdsgiveren har pligt til at give – eller hvis du selv anmoder om det.
Arbejdsgiver har i så fald 8 uger til at opdatere dit ansættelsesbevis.

Har du spørgsmål til de nye rettigheder i loven, fx de nye regler om bibeskæftigelse – kontakt safu. Mange standardkontrakter indeholder i dag et vilkår om, at medarbejderen ikke må påtage sig bibeskæftigelse uden arbejdsgivers samtykke. Men et generelt forbud som det kan være i strid med ansættelsesbevisloven, og derfor vil det afhænge af konkrete omstændigheder, om et forbud mod bibeskæftigelse fortsat skal gælde.