Alt for mange medlemmer ender i en situation, hvor de er for raske til sygedagpenge og for syge til arbejdsløshedsdagpenge
Er du først blevet syg, så se at blive rask inden der er gået 3 måneder! For ellers, efter de 3 måneder, skal du ud i nogle forløb, som ikke altid går som de skal. Dit jobcenter skal udrede dig for at finde ud af om du stadig er tilgængelig på arbejdsmarkedet.
Først vil man se om du kan arbejde i dit eget job, men er du for syg til det, bliver du testet for at se om du kan passe ind i et andet job. Hvis jobcentret mener, at du kan det – på trods af at du stadig er syg, vil du blive anset som jobparat.
Det kritiske er her, at jobcentret ikke altid får vurderet din situation ordentligt. Det kan tænkes, at du ikke kan fungere godt både på arbejde og i dit hjem. Der er for mange medlemmer, som vurderes som jobparate af jobcentret, men deres a-kasse er ikke af samme mening. De lander i en situation, hvor de er for raske til sygedagpenge og for syge til arbejdsløshedsdagpenge.
Der er ofte forskelle på, hvordan a-kasse og jobcenter ser på tingene. De forskelle er ikke blevet mindre og i fagbevægelsen efterspørger vi, at der kommer en løsning på de problemer.
Hvordan løses det problem?
Målet er, at bliver du syg skal du videre på en tryg måde. En måde at skabe gensidig forståelse er, at etablere et fællesmøde, hvor både a-kasse, jobcenter og du mødes og aftaler det videre forløb. Det vil derved blive væsentlig sværere for jobcentret blot at lukke sygedagpengesagen.
Der skal meget mere opmærksomhed på kvalificeret vejledning, rettigheder og muligheder, der har fokus på den enkelte. Det handler fremover om at have mere tillid til at de ledige vil i varig beskæftigelse eller i uddannelse og at detaljerede kontrolforanstaltninger ikke virker.
Læs mere her, hvor FH’s næstformand, Nanna Højlund, argumenterer for at skabe et nyt system, der er baseret på respekt og individualitet og som bedre kan støtte ledige i deres rejse tilbage på arbejdsmarkedet.