Mange seniorer oplever at deres alder er blevet en barriere for fortsat beskæftigelse.
I de senere år er der pga. flere faktorer langt flere seniorer, som er blevet på arbejdsmarkedet. Rigtig mange vælger at fortsætte i job fordi de trives med det. De væsentligste årsager er forhøjelsen af folkepensionsalderen og fjernelsen af modregningen for arbejdsindkomst i folkepensionen. Demografisk er der desuden mange flere ældre.
Gruppen af ældre over 60 år har en arbejdsløshed på samme niveau som gennemsnittet.
Men der er et problem!
Mange ældre oplever at deres alder er en stor barriere. Næsten halvdelen af de arbejdsløse over 60 år føler sig udsat for aldersdiskrimination. Dette bakkes op af en undersøgelse på Ålborg Universitet, der viser, at arbejdsgivernes lyst til at ansætte ældre er alt for negativ.
Før jul kom beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) med en klar opfordring: ”Lad nu være med at fravælge medarbejdere, fordi de er kommet op i årene”.
Det budskab blev ikke modtaget godt i Dansk Arbejdsgiverforening, som kort efter nytår afviste al snak om aldersdiskrimination.
Det giver slet ikke mening at arbejdsgiverne, som mener der er stor mangel på arbejdskraft, ignorerer problemet.
De ældres arbejdsløshed er på niveau med gennemsnittet. De trives i deres job. Så hvad er egentligt problemet? spørger arbejdsgiverforeningen.
I safu er vi enige i, at seniorerne har været en kæmpe succes. Ingen betvivler, at deres beskæftigelse er steget markant i de senere år. Men fx ledighed er en særlig risikofaktor. På trods af de gode tider på arbejdsmarkedet, så har seniorerne sværere ved at komme tilbage i job, når de bliver ledige.
I gennemsnit er det kun 39 procent af de over 60-årige, der har mistet deres arbejde i 2023, som er i job 12 måneder efter. For gennemsnittet er tallet 54,2 procent.
Det korte af det lange er altså, at vi mister seniorer på arbejdsmarkedet, fordi de føler sig kasseret. Disse forskelle bør der gøres noget ved. Her er flere forslag:
Vi må finde ud af hvad de arbejdsløse seniorer har brug for, for at komme i beskæftigelse
- der er for nogle behov for opkvalificering
- for andre støtte til at skifte spor
- for andre kan det være støtte i forbindelse med jobsøgning
Det er redskaber, som der skal sættes ind med, selv om der er udsigt til besparelser på området.
Kommer der besparelser vil det reducere beskæftigelsen for ældre og gøre det sværere for arbejdsgiverne at fylde mange ledige job.
Vi er også nødt til at bearbejde vores forestillinger om ældre på arbejdsmarkedet. Mange ældre er langt fra nedslidte, men lige så produktive som yngre især i kraft at mange års erfaringer.
Det er klart, at alder har en betydning for, hvordan vi opfatter hinanden og dermed rummer muligheden for både fordomme, generaliseringer og i sidste ende diskrimination. Det kan vi ikke blot ignorere. Der er brug for at udvikle en positiv kultur omkring seniorarbejdskraft og se seniorernes erfaring som en kæmpe styrke.
Det vil arbejdsmarkedet, vores samfund og ikke mindst de ældre kunne få stor nytte af.
Læs mere på FH’s hjemmeside