Arbejdspladserne er i gang med den gradvis genåbning efter Corona. Men hvad er værd at tænke over, når du som medarbejder begynder at møde fysisk ind på din arbejdsplads igen. I safu giver vi dig her seks bud på, hvordan du og dine kollegaer bedst kommer tilbage til ’hverdagen’ på kontoret.

1.      Gennemtænk om du har fået vaner eller har gjort dig betragtninger fra tiden med hjemmearbejde, som du positivt kan benytte dig af, nu du kommer tilbage på kontoret. Det kan være, at visse typer af møder fremover med fordel kan være virtuelle. Eller måske at du er mere effektiv på den lange bane, hvis der bliver plads til at få klaret hovedet med en pause eller en gåtur på et tidspunkt i løbet af dagen?

2.      Vov at fortælle dine kolleger og din leder hvad du har brug for: Måske et par timers ’telefonfri’ så der er ro til fordybelse i løbet af arbejdsdagen eller flere hjemmearbejdsdage fremadrettet. Måske I, i jeres team/afdeling kan blive bedre til at give hinanden plads til en mere fokuseret måde at arbejde på?

3.      Vær opmærksom på, at dine kolleger ikke nødvendigvis har brug for at vende tilbage til arbejdspladsen og hverdagen på samme måde som dig. Nogle synes godt om at gense kollegerne og komme væk fra hjemmet, mens andre måske synes, at det er lidt voldsomt at være tilbage igen. Vær opmærksom på og respektfuld om, hvordan dine kollegaer har det.

4.      Prøv gerne at få sat et socialt arrangement i kalenderen. Mange har savnet det uformelle rum med gode arbejdsrelaterede- og personlige samtaler. Det er sundt, hvis der igen bliver plads til det sociale aspekt, som kitter dig og dine kollegaer sammen.

5.      Tal med din leder og dine kolleger om, hvad der er vigtigst at nå, nu I er tilbage ved skrivebordene.
Er fordelingen af opgaverne, kompetencerne og tiden rigtig? Kan du/I nå det I skal?

6.      Husk at bryde det stillesiddende arbejde så hjernen får ’luft’. Pauserne er der ’musikken’ opstår, når de bruges rigtigt.

Både du og arbejdsplads skal lære af de erfaringer, ned lukningen har bidraget med. Både godt og skidt.
Hvad skal I have mere af og hvad kan I med god samvittighed ’sige farvel til’? Jeres fælles erfaring skal gerne bruges videre frem, når der skal laves planer, sættes mål og skabes rammer for morgendagens arbejde.